Olivenbrun vokssopp (Hygrophorus olivaceoalbus)

Last updated on 8 April 2021

Anvendelig matsopp, mindre interessant men trygg og finnes ofte i store mengder.

Olivenbrun vokssopp (Hygrophorus olivaceoalbus)

Vokser i granskog og ofte i mose, enkeltvis men ofte i stort antall. Vokser gjerne i næringsfattig og plantet skog. Kan være slimete, spesielt i regnvær. Den smaker lite, men kan fint brukes i soppretter til å spe på med.

Beskrivelse

Navn: Olivenbrun vokssopp (Hygrophorus olivaceoalbus) Olive wax cap

Slekt: Skogvokssopper (Hygrophorus)

Matsopp: Ja

Hatt: 2-6 cm i diameter. Grå til olivenbrun. Mørkere i midten, og lysere langs kanten. Svakt puklet. Klokkeformet til hvelvet eller traktformet. Med slimlag som tørker inn og kan gi en blank overflate i tørt vær. Kan sprekke opp hos eldre eksemplarer. Har gjerne et svakt årenett på den lyse delen av hatten, av mørkere årer som kommer ut fra midten. Du kan så vidt skimte disse årene på bildet av den soppen som har sprukket opp.

Stilk: Som regel lang og slank. 4-12cm høy og 1cm tykk. Ovenfor slimsonen er den hvit, tørr og flosset. Nedenfor er den slimete i vått vær, og gråbrunflekket.

Skiver: Hvite og voksaktige. Fjernstilte og ganske tykke. Tilvokste til svakt nedløpende langs stilken.

Sporepulver: Hvitt

Kjøtt: Hvitt, svakt gult rett under hattehuden.

Bruk: Kan fryses og tørkes. Kan gjerne tørkes og knuses til soppmel. Mild smak og kan godt brukes sammen med mer smakssterke sopper til å spe på med.

Forvekslingsarter: Linger ikke mye på andre skivesopper i granskog. Der vi har funnet den har det ikke vært mange andre sopper i det hele tatt. Eikevokssopp ligner, men vokser kun under eik og er svært sjelden. Den er spiselig, men bør unngås fordi den er så sjelden. Mørkprikket vokssopp og sotvokssopp ligner også, men begge er spiselige.

I følge Garnweidner kan Olivenbrun vokssopp forveksles med Hygrophorus tephroleucus. Denne ser ikke ut til å ha norsk navn og har ingen funn i artsdatabanken.no. I følge svensk wikipedia er det ett annet vitenskapelig navn for mørkprikket vokssopp. Beskrivelsen tyder også på at det stemmer. I såfall er den trygg å spise. Den er uten oliventone og med tørr fot, men ligner ellers og har lignende voksested i følge Garnweidner.

Galleri

Bildene av olivenbrun vokssopp i denne posten frigis med lisens: CC BY 4.0

Kilder

Garnweidner, E. (1990). Bokklubbens naturhåndbøker: Sopp. Cappelen.
Ryvarden, L. (2007). Leif Ryvardens Matsopper. Damm.
Egeland, I. L. (1995). Norske sopper. Gyldendal.