Traktkantarell

Last updated on 8 April 2021

Blant favorittene. Finnes ofte i store mengder, og finnes sent i sesongen.

Traktkantarell (Craterellus tubaeformis)

Traktkantarell og giftslørsopp

De fleste har hørt at traktkantarell kan forveksles med spiss giftslørsopp. Det har riktig nokk skjedd, men faren er ikke så stor. Spiss giftslørsopp ligner egentlig ikke noe særlig, men den den er ganske vanlig å vokser på de samme stedene. Den kan derfor bli med på lasset viss den vokser sammen med en klynge traktkantareller og du ikke er passer på. Sjekk hver og en eneste sopp før den går i kurven, så vil det gå bra.

Traktkantarell til venstre,
spiss giftslørsopp til høyre.
Traktkantarell til venstre,
spiss giftslørsopp til høyre.

Traktkantarell

God matsopp som egner seg til det meste. Prøv den smørstekt på en fersk brødskive. Egner seg svært godt til tørking, kan bli litt slimete ved dypfrysing. Litt spinkel, men finnes ofte i store mengder. Utseende kan variere en del, men den har alltid tydelige butte ribber.

Den kan være vanskelig å få øye på. Den kan vokse langt ned i mose eller gress, og se ut som løv ovenfra.

Den er sjelden markspist, men larver kan ta bolig i den hule stilken. Det kan derfor være greit å dele stilken på langs i tilfelle, men det er ikke strengt tatt nødvendig.

Kutt av stilkene med kniv eller saks, så slipper du barnåler i soppkurven.

Beskrivelse

Navn: Traktkantarell (Craterellus tubaeformis) yellowfoot, winter mushroom, eller funnel chanterelle

Slekt: Trompetsopper (Craterellus)

Sikker sopp: Sikker nokk, men ikke regnet blant de “5 sikre,” antagelig på grunn av forvekslingsmuligheten med spiss giftslørsopp.

Matsopp: Ja

Hatt: Gråbrun, brun eller gulbrun. Av og til filtet eller finskjellet. Som ung er den hvelvet og med en liten navle. Senere traktformet og med hull i midten som ofte sammenhengende gjennom stilken (som en trakt, derav navnet). Hattekanten er bølget eller kruset.
2-7 cm

Ribber: Grågule som blekner med alderen. Langt nedløpende, gaffeldelte/grenete med tverrforbindelser.

Stilk: Skittengul, grågul, olivengul, glatt og som oftest hul. Ofte litt flatklemt og med langsgående renne. Ofte litt bøyd.
3-10 cm høy og 5-15 mm tykk.

Kjøtt: Gråbrunt, tynt, litt sigt.

Sporepulver: Hvitt/kremhvitt

Voksested: Blant mose i fuktig skog. Barskog og blandingsskog, gjerne gammel granskog, men også i furu- og løvskog. I store grupper, ringer eller rader. Alltid flere sammen, enkeltvis eller i knipper.

Sesong: (August) september til november. Sen høst, også etter korte perioder med frost.

Lukt: Behagelig

Smak: Mild (en anelse besk, eller svakt krydret som av kantarell)

Bruk: Svært god smørstekt. Tynnkjøttet og egner seg godt til tørking. Ellers egner den seg til det meste, men kan bli litt slimete etter frysing.

Forvekslingssopper: Den viktigste er alt nevnt, spiss giftslørsopp. Gul trompetsopp er svært lik, og også en god matsopp. Den er ofte mørkere på hatteoverflaten, gul eller gul med oransjetoner og svært få eller ingen ribber. Svartnende kantarell ligner også, men er svært sjelden i Norge. I tillegg er gullmosehatt ganske lik, men det er en skivesopp som vokser på stubber. Unge traktkantareller kan ligne på slimmorkel, denne er seig og har ikke egentlig hatt.

Bildene i denne posten frigis med lisens: CC BY 4.0

Kilder:

Gulden, G. (2018) Soppboka. Oslo: Cappelen Damm
Egeland, I. L. (2011) Norske Sopper. Oslo: Gyldendal
Ryvarden, L. (2010) Norske matsopper. Oslo: Cappelen Damm